Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vychladit pivo

27. 10. 2008 17:26:17
Možná to znáte. Venku vedro, přijdete domů a v ledničce ani jedno pivo. Teplé se pít nedá. Leze do nosu a neosvěží. Jak ho vychladit co nejrychleji? Za pivo dosaďte svůj oblíbený chlazený nápoj. V současnosti vhodné spíš pro obyvatele jižní polokoule.

Možností se nabízí několik. Prvotní žízeň jde uhasit zteplalou vodovodkou (stejně není zdravé pít v horku studené nápoje) a pivo dát vychladit do mrazáku. Pokud nabízí mraznička režim rychlého zmrazení, můžete se prvních vychlazených vlaštovek dočkat během patnácti až dvaceti minut.

O něco rychlejší je chlazení piva ledem přímo ve sklenici. Pokud budete chladit v menším množství (ne celý půllitr), dostaví se výsledek během několika minut. Nevýhoda tohoto řešení spočívá v tom, že z ledu se při výměně tepla s pivem uvolňuje voda. Pivo je tedy ředěno vodou, ze které je vyroben led. Pokud pijete desetistupňové pivo, je lepší tímto způsobem chladit jedenáctku nebo dvanáctku. Pokud obvykle pijete dvanáctku, musíte to pro jednou vydržet.

Nejrychleji ovšem vychladíte pivo suchým ledem. Zmrzlý oxid uhličitý má teplotu necelých 79°C pod nulou a neředí tekutinu, ve které taje. Bublající CO2 navíc vytváří zajímavé efekty, které mohou dále zvýšit požitek z pití. Toto neotřelé řešení ale provází různé obtíže. Pokud nemáte doma zařízení na výrobu suchého ledu, budete ho muset někde sehnat. Například v prodejnách technického plynu nebo v obchodech nabízejících výbavu na párty. Má to ale háček. CO2 v pevném skupenství se nedá dlouhodobě uchovávat. V mrazáku vydrží v podstatě stejně dlouho jako při pokojové teplotě, vysublimuje během několika hodin. Různé obaly mohou tento proces zpomalit, na čtyřiadvacet hodin se ale stejně nedostanete.

Elegantní chlazení pomocí suchého ledu tedy naráží na fyzikální vlastnosti chladicího média. Tento problém jde obejít použitím sněhového hasicího přístroje, který lze v případě nouze nepřímo použít i k hašení žízně. Sníh v něm není nic jiného než suchý led. V tomto případě ale není vhodné stříkat přímo do sklenice. Nejen z hygienických důvodů. Bezpečnější je chladit nikoli dotykem tuhého CO2 s pivem, ale dotykem CO2 s vnější stranou nádoby, ve které je pivo nalito. Pro tento účel je nejlepší nádoba plastová. Jistou nevýhodou je cena hasicího přístroje. Nejlevnější seženete za 1.200 korun. Dá se použít odhadem na vychlazení 30 dávek piv. Jednou dávkou rozumím piva vychlazená do doby, než roztaje jedna dávka chladicího média.

Jak je vidět, žádné z navržených řešení není ideální. Proto je nejlepší udržovat dostatečnou zásobu chlazeného piva. Třeba v křišťálové studánce nebo ve sklepě na čtvrtém (oprava z 2.11.2008: na sedmém) schodě.

Autor: Tadeáš Pelech | pondělí 27.10.2008 17:26 | karma článku: 14.18 | přečteno: 4709x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Jita Splítková

Technologie, které třesou a zatřesou světem …

Velkým hitem jsou polymery. Zajímají vědce i výrobce řadu let a dá se říct, že neustále dokáží překvapit.

28.3.2017 v 8:21 | Karma článku: 11.54 | Přečteno: 294 | Diskuse

Dana Tenzler

Vědci se chystají poprvé „vyfotografovat“ černou díru

Stáváme se právě svědkem splnění jednoho dávného snu astronomů. Jak vyfotografovat černou díru, objekt, který je nesmírně daleko a navíc z principu věci není vidět?

27.3.2017 v 8:00 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 1598 | Diskuse

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma článku: 32.97 | Přečteno: 1076 | Diskuse

Libor Čermák

Jaká by mohla být technologie staveb, a to nejen tunelů, v budoucnosti?

K této úvaze mne přiměly legendy o údajných prastarých tunelech, které prý v podzemí spojují kontinenty po celé planetě. Jsou to sice jen pověsti, ale na inspiraci k možným technologiím budoucnosti to snad stojí

25.3.2017 v 6:13 | Karma článku: 11.79 | Přečteno: 390 |

Petr Bajnar

Matematika: ano či ne?

Jedno z nejčastěji diskutovaných témat z oblasti školství je povinná či nepovinná maturita z předmětu, který už tradičně patří ve škole k nejobávanějším, z matematiky.

24.3.2017 v 12:06 | Karma článku: 12.66 | Přečteno: 376 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1373
Dočasný obyvatel zelené, modré, hnědé, žluté, bílé... planety Země web stats browser

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.