Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vychladit pivo

27. 10. 2008 17:26:17
Možná to znáte. Venku vedro, přijdete domů a v ledničce ani jedno pivo. Teplé se pít nedá. Leze do nosu a neosvěží. Jak ho vychladit co nejrychleji? Za pivo dosaďte svůj oblíbený chlazený nápoj. V současnosti vhodné spíš pro obyvatele jižní polokoule.

Možností se nabízí několik. Prvotní žízeň jde uhasit zteplalou vodovodkou (stejně není zdravé pít v horku studené nápoje) a pivo dát vychladit do mrazáku. Pokud nabízí mraznička režim rychlého zmrazení, můžete se prvních vychlazených vlaštovek dočkat během patnácti až dvaceti minut.

O něco rychlejší je chlazení piva ledem přímo ve sklenici. Pokud budete chladit v menším množství (ne celý půllitr), dostaví se výsledek během několika minut. Nevýhoda tohoto řešení spočívá v tom, že z ledu se při výměně tepla s pivem uvolňuje voda. Pivo je tedy ředěno vodou, ze které je vyroben led. Pokud pijete desetistupňové pivo, je lepší tímto způsobem chladit jedenáctku nebo dvanáctku. Pokud obvykle pijete dvanáctku, musíte to pro jednou vydržet.

Nejrychleji ovšem vychladíte pivo suchým ledem. Zmrzlý oxid uhličitý má teplotu necelých 79°C pod nulou a neředí tekutinu, ve které taje. Bublající CO2 navíc vytváří zajímavé efekty, které mohou dále zvýšit požitek z pití. Toto neotřelé řešení ale provází různé obtíže. Pokud nemáte doma zařízení na výrobu suchého ledu, budete ho muset někde sehnat. Například v prodejnách technického plynu nebo v obchodech nabízejících výbavu na párty. Má to ale háček. CO2 v pevném skupenství se nedá dlouhodobě uchovávat. V mrazáku vydrží v podstatě stejně dlouho jako při pokojové teplotě, vysublimuje během několika hodin. Různé obaly mohou tento proces zpomalit, na čtyřiadvacet hodin se ale stejně nedostanete.

Elegantní chlazení pomocí suchého ledu tedy naráží na fyzikální vlastnosti chladicího média. Tento problém jde obejít použitím sněhového hasicího přístroje, který lze v případě nouze nepřímo použít i k hašení žízně. Sníh v něm není nic jiného než suchý led. V tomto případě ale není vhodné stříkat přímo do sklenice. Nejen z hygienických důvodů. Bezpečnější je chladit nikoli dotykem tuhého CO2 s pivem, ale dotykem CO2 s vnější stranou nádoby, ve které je pivo nalito. Pro tento účel je nejlepší nádoba plastová. Jistou nevýhodou je cena hasicího přístroje. Nejlevnější seženete za 1.200 korun. Dá se použít odhadem na vychlazení 30 dávek piv. Jednou dávkou rozumím piva vychlazená do doby, než roztaje jedna dávka chladicího média.

Jak je vidět, žádné z navržených řešení není ideální. Proto je nejlepší udržovat dostatečnou zásobu chlazeného piva. Třeba v křišťálové studánce nebo ve sklepě na čtvrtém (oprava z 2.11.2008: na sedmém) schodě.

Křišťálová Lupa 2016
Autor: Tadeáš Pelech | pondělí 27.10.2008 17:26 | karma článku: 14.18 | přečteno: 4693x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Jita Splítková

Kdo z vás to má? On ano.

Kdo se může pochlubit, že vytvořil svůj svět a nabídl vstupenku do něj i dalším lidem? Jaron Lanier je takovým člověkem - a tento svět pojmenoval slovy "virtuální realita"... stalo se tak v roce 1989.

21.2.2017 v 9:49 | Karma článku: 4.49 | Přečteno: 260 | Diskuse

Dana Tenzler

Kde je střed vesmíru?

Už dávno byly vyvráceny představy o Zemi, která tvoří střed vesmíru. Dokonce i naše Slunce pozbylo této výsady. Dá se zjistit, kde má vesmír své centrum?

20.2.2017 v 8:00 | Karma článku: 20.28 | Přečteno: 470 | Diskuse

Jan Švadlenka

Co je to buňka

Buňku si lze představit jako nesmírně složitý molekulární stroj, fungující v podstatě jako analogový počítač. Vzájemná souhra jeho složek vytváří to, čemu říkáme život.

19.2.2017 v 23:35 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Zerbst

Jak vytvořit edukační program o nejnovějších dějinách, aniž bychom dětem vymývali mozky?

V této eseji se pokusím načrtnout výukový program, který by obeznámil žáky a studenty o nejnovějších dějinách, aniž by jim přikazoval, jak mají na dějiny pamětníků nahlížet.

19.2.2017 v 12:08 | Karma článku: 6.24 | Přečteno: 281 |

Václav Toman

Proč si připomínat, za co jsme dnes vděční, i když máme den na prd?

Co říkají výzkumy o tom, když se soustředíme každý den na věc, co se nám povedla? Cílem tohoto článku není uvrhnout vás do deprese, že žijete nezajímavý a nudný život. Cílem tohoto článku je ukázat sílu všímavosti.

19.2.2017 v 10:53 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1371
Dočasný obyvatel zelené, modré, hnědé, žluté, bílé... planety Země web stats browser

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.